حوزه های تخصصی روانشناسی

حوزه های تخصصی روانشناسی

امتیاز ۵ از ۵ – ۴ رای
spinner در حال ثبت رای

فهرست مطالب

آشنایی با حوزه های تخصصی روانشناسی

روانشناسی یکی از رشته های جذابی است که فرد با فراگیری آن، اول از همه می‌تواند به خود و سپس به بقیه‌ی انسان ها نیز کمک شایانی کند. امروز ما تصمیم گرفتیم حوزه های تخصصی روانشناسی را به صورت مجزا برای شما معرفی کنیم که هم منبع خوبی برای افرادی است که در این رشته تحصیل می‌کنند و هم  برای کسانی که قصد دارن در آینده، روانشناسی را به عنوان رشته تحصیلی خودشون انتخاب کنن.

 به روان‌شناسی علاقه‌مند شدی؟ روی این  لینک  کلیک کن تا ازش بیشتر بدونی!

روانشناسی زیست شناختی:

 این حوزه، قلمرو تخصصی روانشناسانی است که دیدگاه زیست شناختی دارند. روانشناسان زیست شناس که روانشناسان فیزیولوژیک نگر نامیده می‌شوند، سعی دارند رابطه‌ی فرایند های زیست شناختی را با رفتار کشف کنند.

روانشناسی آزمایشی:

این حوزه، قلمرو  فعالیت روانشناسان رفتارگرا و شناخت گرا است. آن ها با استفاده از روش آزمایشی، نحوه واکنش به محرک های حسی، ادراک جهان، یادگیری و به خاطر سپردن، استدلال و پاسخ دهی هیجانی را در آدمیان ( و جانوران دیگر ) بررسی می‌کنند.

روانشناسی رشد، روانشناسی اجتماعی و روانشناسی شخصیت:

هم پوشی زیادی بین ۳ حوزه روانشناسی رشد،  روانشناسی اجتماعی و روانشناسی شخصیت وجود دارد.

روانشناسان رشد با رشد آدمی و عواملی که رفتار را از بدو تولد تا دوران پیری شکل می‌دهند سر و کار دارند. این روانشناسان ممکن است به بررسی توانایی معینی مثل نحوه‌ی رشد زبان در کودک یا دوره‌ی معینی از زندگی مثل دوره‌ی نوباوگی بپردازد..

روانشناسان اجتماعی به نحوه‌ی درک و تفسیر مردم از محیط اجتماعی خود و نحوه‌ی تاثیر دیگران بر باورها، نگرش ها و رفتار هر شخص بیشتر توجه دارند. این روانشناسان روابط اجتماعی بین افراد و رفتار گروه ها را نیز بررسی می‌کنند.

روانشناسان شخصیت به بررسی افکار، هیجانات و رفتار هایی می‌پردازند که سبک تعامل خاص هر شخص را با جهان تعیین می‌کنند. این روانشناسان بیشتر به بررسی تفاوت های فردی آدمیان توجه دارند و نیز می‌کوشند تا تلفیقی از تمام فرایند های روانشناختی را به صورت قالب یکپارچه ای از کلیت فرد در آورند.

درصورتی که به مطالب جذاب و علمی در حیطه روانشناسی علاقه دارید، می‌توانید به کانال YouTube ما نیز مراجعه کنید.

روانشناسی بالینی و مشاوره:

در کشور آمریکا بیشترین شمار روانشناسان را روانشناسان بالینی تشکیل می‌دهند. این متخصصان سر و کارشان با کاربرد اصول روانشناختی در امر تشخیص و درمان اختلالات هیجانی و رفتاری از قبیل بیماری روانی، اعتیاد دارویی، تعارض های زناشویی و خانوادگی است.

روانشناسان مشاوره وظایفی مشابه با روانشناسان بالینی دارند، هرچند معمولا سر و کارشان با اختلالات خفیف تر است و اکثرا با دانش آموزان دوره‌ی متوسطه و دانشجویان کار می‌کنند.

روانشناسی آموزشگاهی و تربیتی:

با توجه به  این که آغاز اختلالات شدید هیجانی به نخستین سال های دبستان باز می‌گردد، بسیاری از دبستان ها روانشناسانی را به خدمت می‌گیرند که درس هایی در زمینه‌ی رشد کودک، آموزش و پرورش و روانشناسی بالینی گذرانده باشند.

روانشناسان آموزشگاهی در زمینه‌ی ارزیابی اختلالات یادگیری و هیجانی با کودکان کار می‌کنند. روانشناسان تربیتی در زمینه‌ی یادگیری  و تدریس تخصص دارند. این روانشناسان به جز مدارس معمولا به استخدام دانشکده های علوم تربیتی  دانشگاه ها نیز در می‌آیند و در زمینه های پژوهش در روش های آموزش و کمک به تربیت معلمان فعالیت می‌کنند.

روانشناسی صنعتی و مهندسی:

روانشناسان صنعتی که گاهی روانشناسان سازمانی نامیده می‌شوند، معمولا در شرکت ها کار می‌کنند. سر و کار این روانشناسان با مسائلی است از قبیل گزینش افراد مناسب برای مشاغل گوناگون و تدوین برنامه های  آموزش شغلی.

روانشناسان مهندسی که گاه مهندسان عوامل انسانی نامیده می‌شوند در زمینه ی بهسازی  رابطه ی بین آدم ها و ماشین ها فعالیت دارند و  در این زمینه که ماشین ها به گونه ای ساخته شوند که اشتباهات آدمی به حداقل برسد کار می‌کنند. یکی از راه های کمک به بهسازی تعامل انسان و ماشین، طراحی ماشین هایی است که در آن ها دستگاه های اندازه گیری و کنترل در موثرترین جا نصب شود تا عملکرد، ایمنی و راحتی بیشتری را فراهم سازد.

سوالات متداول

تعریف روانشناسی به زبان ساده؟

روانشناسی علم مطالعه‌ی رفتار و فرایندهای ذهنی است. روانشناسی به ما کمک می‌کند که خودمان و دیگران را بهتر بشناسیم و بفهمیم که چه عواملی رفتار، احساس، اندیشه و یادگیری ما را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

روانشناسان بالینی چه کسانی هستند؟

روانشناسان بالینی، روانشناسانی هستند که با توجه به نیازها و دردهای روحی بیماران، راهکارهای درمانی را ارائه می دهند و معمولا در محیط های بیمارستانی، فعالیت دارند.

برای مطالعه مطالب بیشتر به  وبلاگ  ما مراجعه نمایید.

منابع: کتاب متن کامل زمینه روانشناسی هیلگارد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *